Terug

De lange geschiedenis van de
Van Mossel Automotive Groep

Eric Berkhof

Eric Berkhof

Algemeen Directeur

Met veel trots nodig ik u uit tot het lezen van de rijke geschiedenis van de Van Mossel Automotive Groep. Ons verhaal begint in het jaar 1941.

“Zorg dat je van je hobby en passie je werk maakt”

Drik Berkhof
Drik Berkhof

1941

Bovag diploma W.B.J van Mossel

Bovag diploma W.B.J van Mossel

De oprichter van Autobedrijf Van Mossel, W.B.J. (Wilhelm Bernardus Jesaias) van Mossel, werd geboren op 31 augustus 1915 te Wageningen. Op 26-jarige leeftijd, op 27 augustus 1941, behaalt W.B.J. (Wim) van Mossel zijn Bovag-diploma vakbekwaamheid voor het automobiel- en garagebedrijf.

1949

Automobielbedrijf W.B.J. van Mossel aan de Oostwal 36 in Den Bosch

Automobielbedrijf W.B.J. van Mossel aan de Oostwal 36 in Den Bosch

Meteen na de Tweede Wereldoorlog richt Van Mossel zijn bedrijf “Automobielbedrijf W.B.J. van Mossel” op, gevestigd aan de Krommeweg 7 in Den Bosch. In de loop van 1949 verhuist hij het autobedrijf naar de Oostwal 36 in Den Bosch.

1955

Autobedrijf en Volkswagen dealer Van Mossel aan de Haven in Waalwijk

Autobedrijf en Volkswagen dealer Van Mossel aan de Haven in Waalwijk

In 1957 wordt gestart met de bouw van Autobedrijf Van Mossel aan de Grotestraat, hoek Thorbeckelaan, in Waalwijk. Op 12 april 1958 wordt het bedrijf op haar nieuwe locatie in gebruik genomen, ingehuldigd door burgemeester Thijssen.

1957

Bouw van Autobedrijf Van Mossel

Bouw van Autobedrijf Van Mossel

In 1957 wordt gestart met de bouw van Autobedrijf Van Mossel aan de Grotestraat, hoek Thorbeckelaan, in Waalwijk. Op 12 april 1958 wordt het bedrijf op haar nieuwe locatie in gebruik genomen, ingehuldigd door burgemeester Thijssen.

1964

Officiële heropening op 11 januari 1964

Officiële heropening op 11 januari 1964

In 1964 wordt Autobedrijf Van Mossel aan de Grotestraat uitgebreid met een verbouwing. Met een officiële heropening op 11 januari van dat jaar, krijgt het geheel een feestelijk tintje.
Wim van Mossel geeft veel waardering aan zijn personeel en is zeer betrokken met alles wat zijn medewerkers bezighoudt. Een vaste traditie werd het om met het voltallige personeel jaarlijks naar een voorstelling van het duo Snip en Snap te gaan kijken in de Stadsschouwburg en daarna met elkaar te gaan dineren. Ook was Wim zeer ondernemend en vooruitstrevend en werd in het bedrijf in de Grotestraat van alles ondernomen, waar Van Mossel van dacht dat dit zijn klanten zou aanspreken. Onder het mom van “alles onder één dak” kwam er in het bedrijf aan de Grotestraat een reisbureau bij, een rijschool en had Wim ook een benzinepomp van Mobil aan de bedrijfsactiviteiten toegevoegd. Tevens kwam er later een bar bij in het bedrijf, waar veel vaste klanten graag naartoe kwamen voor een praatje met de mensen van Van Mossel en andere klanten.

1968

Opening nieuwe vestiging in Kaatsheuvel

Opening nieuwe vestiging in Kaatsheuvel

Op 19 april 1968 opent Autobedrijf Van Mossel haar nieuwe vestiging in Kaatsheuvel. Vooral bedoeld als occasiecentrum en een extra servicepunt voor het trouwe klantenbestand.
In 1974 vindt de Audi-integratie plaats en Kaatsheuvel wordt op 1 november van dat jaar als filiaal gesloten.
Naast het autobedrijf had Wim van Mossel nog een aantal andere bedrijven, zoals Vlijmex Caravans te Vlijmen. Dit bedrijf had hij samen met Jan van den Udenhout. Ook had Wim een 2-tal Hubowinkels. Ook was Van Mossel een groot fan van Amerikaanse auto’s en hield hij ervan om in zijn vrije tijd met de familie te gaan kamperen met een caravan. Wim van Mossel was een fervent jager.
Van Mossel kreeg samen met zijn vrouw, Guusje, vier zoons: Wim, Paul, Koen en Tjen. Wim jr. heeft zelf ook een autobedrijf gehad in Waalwijk, hij werd dealer van Renault, voorheen Autobedrijf Schoep. Paul leidde de Hubowinkels van zijn vader.
Guusje van Mossel was een uiterst sympathieke vrouw; zij kwam echter zelden of nooit in het autobedrijf, was wel betrokken, maar meer op de achtergrond. In 1993 overlijdt Guusje Van Mossel.
De naam Van Mossel was heel bekend en stond hoog aangeschreven als een warm, hartelijk en servicegericht autobedrijf.
Wim van Mossel draagt zijn bedrijf in 1978 over aan N.J. (Nico) van Rooij. Deze laatste is sinds 1955 in dienst bij Van Mossel als bestuurder.

1982

Eric Berkhof start als stagiair bij Autobedrijf Van Mossel

Eric Berkhof start als stagiair bij Autobedrijf Van Mossel

Eric Berkhof komt in 1982 als stagiair werken bij Autobedrijf Van Mossel. Na zijn studie in 1984 te hebben voltooid, treedt Eric in dienst van Autobedrijf Van Mossel. Op 15 juli 1988 neemt Eric het bedrijf over van eigenaar Nico van Rooij.
Eric Berkhof is geboren op 1 augustus 1963 in Tilburg. Opgegroeid in een gezin met twee broers en een zus, speelde de automobielbranche al vroeg in zijn leven een belangrijke rol. Op 9-jarige leeftijd ging Eric vaak mee met zijn vader naar diens groothandel in auto’s. Vader Drik Berkhof (foto) was al heel lang klant bij Autobedrijf van Mossel en Eric kwam daar dus ook vaak binnen. Drik Berkhof was een groot inspirator voor Eric en gaf Eric het advies : “Zorg dat je van je hobby en passie je werk maakt”.

1991

Van Mossel autobedrijf aan de Van Andelstraat 1 te Waalwijk.

Van Mossel autobedrijf aan de Van Andelstraat 1 te Waalwijk.

Rond 1990 bereikt de autobranche een nieuw dieptepunt. De Van Mossel-organisatie ziet dat de markt in 3 delen kan worden onderverdeeld:
– Particuliere markt
– Kleine zakelijke markt (lokale ondernemingen)
– Universele leasemaatschappijen
Op deze pijlers wordt in de jaren daarna de organisatie vervolgens verder uitgebouwd door Eric en zijn team.
In 1991 verkoopt Eric Berkhof het bedrijfspand in de Grotestraat in Waalwijk aan de plaatselijke EMTE-supermarkt en hij vestigt zich met zijn bedrijf in een nieuwbouw in de Van Andelstraat 1.
In die tijd wordt ook het PDI-centrum opgericht voor grotere deals en voor tweedehandswagens met een handelsbestemming.

1992

Groei, groei, groei!

Groei, groei, groei!

In 1992 wordt Van Mossel Leasing opgericht om meer voeling te krijgen met de zakelijke markt en de relatie met eindgebruikers te onderhouden. In 1994 wordt het 40-jarige Volkswagen-bedrijfsjubileum gevierd door Autobedrijf Van Mossel. Per 1 november 1995 wordt het Volkswagenbedrijf Garage Centraal te Valkenswaard verworven door Autobedrijf Van Mossel. Op 18 september 1996 draagt Volkswagendealer Adr.v.d.Ven in Hapert zijn bedrijf over aan Van Mossel B.V. In 1996 sluit de eerste hersteller zich aan bij de Van Mossel Groep. Eric Berkhof neemt dan een participatie in de hersteller Dongen V.O.F., tot dan toe eigendom van Niek Waal. De hersteller verhuist in 2000 naar Waalwijk en in 2008 neemt Eric alle aandelen van het bedrijf over van zijn compagnon Niek.
In 1997 wordt een samenwerking aangegaan met het financiële dienstenbedrijf PlusAdvies van Ruud Mees. Eric en Ruud hebben samen 50% van de aandelen in de nieuwe onderneming, Finance 4 Wheels. In 1997 wordt ook een autobedrijf en hersteller in Hapert overgenomen.
In 1998 treedt de broer van Eric, Kees Berkhof, toe tot de directie van Autobedrijf Van Mossel. Op 1 september 2000 volgt de overname van Bongers Tilburg, inclusief een hersteller in Tilburg en de opening van de vestiging in Oisterwijk. Ook worden er in de eerste jaren van het nieuwe millennium door Van Mossel B.V. diverse leaseportefeuilles overgenomen, zoals AB Lease en Venef lease. In 2001 is Eric Berkhof 12,5 jaar Volkswagendealer. Ook vindt in dat jaar de overname plaats van autobedrijf en hersteller Keent in Weert.
In 2003 wordt Van Mossel Fleet & Logistics opgericht, om zo grotere afnemers beter te kunnen bedienen met een centrale administratie en accountmanagement.

2005

Nieuw hoofdkantoor

Nieuw hoofdkantoor

In 2005 ziet het nieuwe hoofdkantoor het daglicht in de Kraaivenstraat in Tilburg. Hier wordt tevens het Bedrijfswagencentrum geïntegreerd en in dat jaar wordt in de Kraaivenstraat ook het eerste ‘Mega Occasion Centrum’ geopend.

2007

Feestelijke opening van het Audi Centrum Tilburg

Feestelijke opening van het Audi Centrum Tilburg

In 2007 is er op 20 december de inauguratie van het Audi Centrum Tilburg, het antwoord van Van Mossel op de nieuwe strategie van Pon om de merken Volkswagen en Audi verder te splitsen.

2008

Tweede Mega Occasion centrum

Tweede Mega Occasion centrum

In 2008 wordt het tweede ‘Mega Occasion Centrum’ geopend in Utrecht.

2010

Uitbreiding schadegroep

Uitbreiding schadegroep

In 2010 wordt de Schadegroep uitgebreid met een participatie in de A.C.R. Group. Dit bedrijf staat bekend om haar alternatieve reparatiemethoden, zoals uitdeuken zonder spuiten en ‘spot repair’.

2012

Eric Berkhof en Ben Mandemakers

Eric Berkhof en Ben Mandemakers

In het jaar 2012 bereiden Eric Berkhof en Ben Mandemakers samen de volgende strategische stappen voor om de Van Mossel Groep verder te laten groeien. Ze richten BEE Holding op, voor 50% eigendom van Automabe Holding van Ben Mandemakers en voor 50% eigendom van Van Mossel-leaseholding van Eric Berkhof.
In februari 2013 wordt International Car Lease Holding verworven, bestaande uit de leaselabels J&T Autolease en DirectLease. Dit bedrijf is afkomstig van Kroymans Corporation. In juli 2013 nemen Eric Berkhof en Ben Mandemakers de OPC Groep over, dealer van Opel, Opel Bedrijfswagens en Chevrolet in Oosterhout en Dongen. Deze wordt eveneens ondergebracht in de BEE Holding. Eind 2013 wordt op locatie DirectLease Oldenzaal het derde ‘Mega Occasion Centrum’ gestart.
In april 2014 nemen de heren Mandemakers en Berkhof zeven Peugeot-dealers van Pouw Automotive over, gevestigd in de driehoek Amsterdam-Leiden-Hoofddorp. De nieuw gevormde Van Mossel West B.V. wordt daarmee eveneens onderdeel van BEE Holding. Een maand later worden de Tilburgse vestiging van Opel Lathouwers en nog 2 herstellers (in Groningen en in Lisse) van Pouw overgenomen door BEE Holding. In de maand september neemt BEE Holding ook 3 Furness Land Rover-dealers over van Koops-Furness in Zwolle, Enschede en Apeldoorn. In oktober komen daar ook nog 2 Ford-dealers bij Van Ford Vadah in Roermond-Herten en Weert en 2 Kia-dealers Van Koops Furness in Apeldoorn en Deventer. Eind 2014 neemt de Van Mossel Groep ook de 2 overige dealers over van Opel Lathouwers in Den Bosch en Veghel en nog 2 Ford-dealers in Eindhoven en Helmond. In 2015 neemt International Car Lease Holding de leasebedrijven V&M leasing in Hellevoetsluis en ProfiLease in Rotterdam over. In januari 2016 start Van Mossel met het merk Jaguar in Zwolle en neemt ze 2 dealers over van Ford Van Berkel in ‘s-Hertogenbosch en Veghel. Later die maand wordt Schadenet Rothuijsen Zwolle toegevoegd aan de Van Mossel Autoschade Groep. Eind februari 2016 neemt International Car Lease Holding de leasebedrijven Autolease Groningen en Lease Quality over. In juni 2016 wordt Schadenet ACK/Bouwman toegevoegd, gevolgd door Citroën Amsterdam per 4 november 2016. Hierdoor wordt het merkengamma uitgebreid tot 10 merken.

2016

Van Mossel Automotive Groep

Van Mossel Automotive Groep

In juni 2016 wordt de naam gewijzigd naar Van Mossel Automotive Groep om ook in de naam duidelijk te laten blijken waar de Groep voor staat.
Van Mossel Automotive Groep denkt graag mee met haar klanten en wil mobiliteit graag voor iedereen toegankelijk maken, het liefst alles onder één dak, gemakshalve. Ook zal Van Mossel Automotive Groep altijd blijven streven naar groei, nieuwe mogelijkheden en naar vernieuwing, om zo optimaal ten dienste te blijven staan van onze klanten en zo goed mogelijk op de markt te kunnen opereren, op zoek naar nieuwe klanten.
In de laatste vijf jaar staat Autobedrijf Van Mossel steevast in de top 5 van dealers op gebied van klanttevredenheid. Zo heeft de vestiging Waalwijk in 2013 nog de Volkswagen-klanttevredenheidsaward gewonnen.
Onze positie vandaag de dag hebben we te danken aan onze klanten. Als bedrijf zijn we er trots op dat we een grote groep ambassadeurs hebben, waaronder veel relaties van het eerste uur, die al meer dan 30 jaar zaken met ons doen. Met name noemen wij hier graag de heren Ad van Sas, Eric Achten van Eegim Shoes en Jan Klooster van CWS Nederland. Ook noemen we graag een aantal bedrijven die vanaf het begin af aan bij de groei van ons bedrijf betrokken zijn geweest: Macintosh, Lips-Wärtsilla, Alcoa-Sapa, WML Waalwijk en natuurlijk De Mandemakers Groep.
In 2016 worden de onderstaande bedrijven ingelijfd:
Schadenet Rothuijsen Zwolle (februari), Auto Lease Groningen / Lease Quality Assen en Leeuwarden (maart), Schadenet ACK / Bouwman (juni), Ford Tigchelaar Oisterwijk Tilburg en Waalwijk (oktober) en Citroën Amsterdam (november).
Eric Berkhof: “We blijven nieuwe kansen grijpen en zoeken naar manieren om het voor onze klanten steeds nóg beter te doen, met het best mogelijke aanbod en de allerbeste service.”

2017

Spectaculaire groei

Spectaculaire groei

Het jaar 2017 begint met een spectaculaire groei door de overname van 6 herstellers inclusief een high tech autoschadebedrijf. Later dat jaar volgen de overnames van Leasense België (maart) en Geba Auto Land Rover (september). Het jaar wordt afgesloten met de overname van Lease Performance (december).

2018

Het jaar start met vuurwerk

Het jaar start met vuurwerk

Van Mossel groeit door. Het jaar start met vuurwerk op overnamegebied. Op de eerste werkdag van het nieuwe jaar wordt bekendgemaakt dat SEAT en ŠKODA aan het merkengamma worden toegevoegd én dat het aantal Van Mossel KIA-vestigingen van 3 naar 5 groeit. De nieuwe merken zijn afkomstig van NOORDHOEK Tilburg en NOORDHOEK Waalwijk. De Kia-vestigingen van Blokhuis Kia Amersfoort en Blokhuis Kia Harderwijk.
Medio april wordt de personenwagenafdeling van ROGAM overgenomen. Hierdoor worden de merken Mercedes-Benz en Smart toegevoegd aan het merkengamma van de autobedrijven. Daarnaast sluit Laurens Autoschade zich aan bij de Van Mossel Autoschade Groep en wordt Autoverhuur Rijnmond toegevoegd aan de leaseafdeling, International Car Lease Holding.
In juni verwerft International Car Lease Holding het Belgische autoleasebedrijf Westlease. De werkzaamheden zullen onveranderd vanuit de huidige vier locaties in België (twee locaties), Frankrijk (één locatie) en Luxemburg (één locatie) worden voortgezet.
In november wordt aangekondigd dat Van Mossel Automotive Groep en de VKV Groep de krachten bundelen. Van Mossel neemt een 50% belang in de VKV Groep. Daarmee worden ook de merken Nissan, Dacia, Renault en Infiniti onderdeel van de Van Mossel-familie
Ook het merk Hyundai wordt opgenomen in de groep. Galema Hyundai Leeuwarden wordt in december overgenomen. Niet alleen in Leeuwarden ontstaat een Van Mossel Hyundai-vestiging, maar ook in Groningen wordt het merk toegevoegd aan de bestaande Jaguar Land Rover-vestiging.
December is tevens de maand dat wordt aangekondigd dat Van Mossel in België een grote slag gaat slaan. Van Mossel neemt de dealergroepen GMAN en Bruyninx over van de Belgische Alcopa Groep. Deze overname omhelst 22 vestigingen en 10 automerken.

2020

Één familie van mobiliteitsbedrijven

De Van Mossel Automotive Groep heeft ondertussen een grote portefeuille van automotive bedrijven. Dealers, herstellers, prachtige leasebedrijven en tal van andere mobiliteitsoplossingen. Ontdek de Van Mossel Automotive Groep!

Van Mossel Shortlease

Van Mossel Shortlease

Ideaal voor startende ondernemingen en organisaties of voor projecten.

Van Mossel leasebedrijven

Van Mossel leasebedrijven

Onze leasebedrijven zijn met ruim 83.000 voertuigen toonaangevend op het gebied van autoleasing.

Van Mossel autobedrijven

Van Mossel autobedrijven

Ontdek onze vestigingen over heel het land, met maar liefst 11 automerken.

Onze kernwaarden

 • Van Mossel Automotive Gastheerschap

  Gastvrij

 • Van Mossel Automotive Onderscheidend

  Onderscheidend

 • Van Mossel Automotive Maatschappelijk verantwoord

  Maatschappelijk
  verantwoord

 • Van Mossel Automotive Klantgericht

  Klantgericht

 • Van Mossel Automotive Gedreven

  Gedreven

 • Van Mossel Automotive Eerlijk en open

  Eerlijk en open

 • Van Mossel Automotive Resultaatgericht

  Resultaatgericht

Gebruik van cookies

De Van Mossel Automotive Groep (Van Mossel) gebruikt cookies om bijvoorbeeld de website te verbeteren en te analyseren, voor social media en om ervoor te zorgen dat u relevante advertenties te zien krijgt. Als u meer wilt weten over deze cookies, raadpleeg onze Cookie policy. Bij akkoord op deze cookie policy geeft u Van Mossel toestemming voor het gebruik van optimale cookies op onze websites. Klik op “Instellingen aanpassen” om uw voorkeuren te wijzigen. Als u meer wilt weten over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens, raadpleeg onze Privacyverklaring. Specifiek voor sollicitaties raadpleeg onze HR Privacyverklaring. Je kunt de instellingen ten alle tijden aanpassen via de link onderaan de pagina.

Cookies accepteren Instellingen aanpassen